Genieten in een achterstandswijk

NL – Het is acht uur ’s ochtends. Een vos schiet langs het hek van de tuin. Over het ijs, langs de school, het park in, en weer terug. Binnen dertig seconden is hij twee keer rond gegaan. Ik wist niet dat vossen zo hard kunnen rennen. De buizerd op de tak kijkt ogenschijnlijk rustig toe. Wacht hij zijn beurt af of heeft hij het op groter wild gemunt, zoals de Oehoe in Lauwersmeer die met zijn intimiderende praktijken de Volkskrant heeft gehaald?

Slotermeer
Als je aan Amsterdam denkt, zeg je niet meteen Slotermeer. Een wijk die met hoofdzakelijk zeventig plussers, nieuwe Nederlanders en geen enkele hippe kroeg, maar wel een overdaad aan schotelantenne’s wat minder aanspreekt bij de gemiddelde blanke, hoogopgeleide dertiger.

Een ommetje in een buitenwijk van Amsterdam

Een ommetje in een buitenwijk van Amsterdam

Wild Amsterdam
Ik maak een ommetje door het Ruige Riet – de naam zegt het al – op zoek naar mijn vos. Die kom ik niet tegen, maar wel een heel leger konijntjes en een sneeuwlandschap waarbij je je afvraagt: is dit Amsterdam? Het is alleen nog even wachten op de lynx en dan kunnen we een docu maken met de naam Wild Amsterdam. (Tip voor andere liefhebbers van wild in de natuur: in de film Het vosje en het meisje zijn alle hoogtepunten uit de serie Wild France samengebracht)

Rooi Santu
CUR – In Rooi Santu is het niet veel anders. De wijk staat bekend als een van de armste van in het oosten van Curaçao. Zwerfhonden terroriseren het verkeer. Lange magere schimmen – chollers (junks) aan de crack – zwerven met een vaag doel over straat. Atrako’s (roofovervallen) aan huis zijn aan de orde van de dag.

Chollers
Ze groeten mij, de chollers. Hoe het precies zo is gekomen, weet ik niet. Maar ze hebben mij toegelaten in de buurt. Overigens niet direct. Het begon met de radiator die ze uit mijn auto hadden gesloopt en aan de dichtstbijzijnde garage hadden verkocht. De politie: “Mevrouw, wij kunnen niets doen. Het is mijn neef. U moet ook een hond nemen.” Maar daarna was het twee jaar rustig. En ze groeten mij: de buren, de snèkeigenaren en de chollers.

Families Kip en Haan
Rooi Santu is behalve een heel gezellige ook een natuurrijke wijk. Als ik om zeven uur ’s ochtends in mijn auto stap op weg naar het werk, schieten tientallen hagedissen alle kanten uit. Een verdwaalde kakkerlak kruipt snel de beerput in. Kolibries zoemen langs de gele bloemen in de tuin. Langs de weg lopen geiten en ik moet uitstappen om een paar families Kip en Haan te verjagen. Maar Rooi Santu wordt inmiddels – een paar jaar na dato – steeds verder volgebouwd met kapitale villa’s. De voormalige achterstandswijk is nu dé plek om te wonen.

Slotermeer wordt hot
NL – In Slotermeer zijn de bouwwerkzaamheden door de crisis stopgezet. Ganzen, eksters en reigers nemen de overhand. Uitgehongerde konijnen vreten momenteel de tuinen kaal. En wie weet hoe veel vossen er rondlopen. Maar geloof mij maar: over een paar jaar verrijzen ook hier de rijkeluiswoningen. Daar ga ik wel vanuit. Hm, Zoeter Trendwatching…

Halsbandparkieten bereiden zich voor op Heet Slotermeer

Halsbandparkieten bereiden zich voor op Heet Slotermeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s