Green Monday

Vandaag op Blue Monday, volgens psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar, ga ik voor groen. Groen voor meer bomen en planten in de stad. Groen voor een weelderige moestuin. Groen voor ‘ja het kan’. En groen voor een groen Amsterdam in de vorm van Groen Links. Want Groen Links wil nog steeds de scooters van het fietspad af hebben, een goede zaak. Onlangs werd ik door zo’n zogenaamde snorfiets geramd.

Boem
Op de fiets naar de stad op 3 december. Zoals altijd wanneer ik linksaf wil slaan, draai ik eerst mijn lichaam even een kwartslag. Als vanuit het niets komt daar razendsnel een gemotoriseerd voertuig op mij afstormen. Geen goed plan om nu naar links te gaan, bedenk ik, dus trek ik mijn hoofd in en mijn schouders op en laat mijn fiets rechtdoor glijden. Eén, twee, drie, vier. Het duurt wel een seconde of vijf, maar daar is ie dan de klap. Recht vanachteren. En hard. Ik vlieg door de lucht. Even voelt dat zweven best lekker, maar ik bedenk me dat het nog vrij onzeker is hoe ik zal landen. Niet helemaal goed dus. Alles doet pijn. En mijn fiets, ja die ligt in puin. Een week later volgt mijn schoonzus. Ook zij wilde links afslaan. Ook zij werd ingehaald door een scooter. Ook daar ging het mis.

Arme scooterrijders
Wat moet Amsterdam nu met die scooters? Groen Links, SP, PvdA en ook burgemeester van der Laan pleiten voor het aanpakken van de scooterproblematiek. Maar minister Schultz erkent het gevaar voor fietsers niet en komt op voor de snorfietsers: veel te gevaarlijk voor ze als ze de rijbaan op moeten. Ook beweert de minister dat het verkeersveiligheidsaspect van de snorfietsers in Amsterdam beperkt lijkt. Slachtoffers zijn vooral de te hard rijdende snorfietsers zelf. Op welke cijfers baseert minister Schultz zich dan eigenlijk en is dat ‘lijkt’ inderdaad niet erg natte vinger? Geen politieagent die even langs komt rijden en een registratie maakt als je geen ambulancegeval bent.

Ook 25 kilometer per uur is te hard
Wat ik nog nergens heb gelezen, is dat ook 25 kilometer per uur te hard is. De gemiddelde snelheid van een fietser is 15 kilometer per uur. Een aanzienlijk verschil. En ik vraag me af dat verschil niet nog groter is, want bijna nergens in de stad ga ik voluit. Gewoonweg omdat dat te gevaarlijk is. Laat staan dat een kind 15 kilometer per uur gaat. En als je dan geramd wordt door een scooter die 25 kilometer per uur gaat (met je kind achterop), reken maar dat dat hard aankomt. Snorfietsers horen niet op het fietspad, ook niet als ze ‘slechts’ 25 kilometer per uur gaan. Ik hoop dat de gemeente dit meeneemt in de nieuwe plannen van aanpak. Alle snorfietsers, bromfietser. Ik ben voor.

Ben je ook voor, teken dan de petitie Scooteroverlast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s