Tien kilo voor de zomer

Ik had van tevoren nooit gedacht dat het zou lukken, maar ze zijn er af die tien kilo. Klaagde ik drie maanden geleden nog steen en been over mijn vastenkuur, nu ben ik toch blij dat ik dat heb gedaan. Dat vasten heb ik uiteindelijk maar een week volgehouden en de drie weken daarna ben ik langzaamaan weer gaan eten. Nu eet ik bijna weer ‘normaal’ en val ik nog steeds af.

Geleidelijk versus snel
Je hoort wel eens dat je geleidelijk aan moet afvallen. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens: de eerste maand moet je er toch echt even radicaal tegenaan. Eerst flink veel kilo’s kwijt raken in korte tijd en dan langzaam weer opbouwen is mijn advies. Anders zie je te langzaam resultaat, raak je ontmoedigd, verzand je snel in je oude eetpatroon en gebeurt er helemaal Niets.

Meer tips & trics
Trek je het niet in de hongerperiode? Neem af en toe een kopje bouillon, drink kruidenthee, eet veel rauwkost tussendoor (wortel, broccoliroosjes, tomaat, paprika, komkommer) en ga lekker op bed liggen met een goed boek of ga badderen. Wees lief voor jezelf. Nee, je hoeft helemaal (nog) niet te sporten. Daar krijg je alleen maar Nog meer honger van. En reken maar dat je moe wordt van dat vasten.

Slechte gewoonten afschaffen
Na vier weken streng dieet, ga je weer over naar een normaal eetpatroon. Alleen laat je die slechte gewoonten weg. Als je een beetje in de spiegel kijkt, dan weet je zelf wel wat die zijn. Je hoeft niet eens perse een hamburger en patatmonster te zijn. Het gaat meestal om de kleine beetjes die je verkeerd doet en die op jaarbasis flink aantikken. In mijn geval waren dat vooral de koolhydraten en de suikers. En echt niet dat ik zoveel taart, snoep en koekjes at. Nee, het zat hem meer in de verkeerde koolhydraten.

Bammencultuur
Ik was helemaal van de bammen. Die schuiven zo makkelijk naar binnen als je de hele dag achter de computer zit. En voordat je het weet, worden die bammen steeds lekkerder. Want tussen de tomaat, paprika, komkommer en ruccola vind je ook steeds vaker paté, een makreeltje, een hamkaaseitje, een karaktervolle camembert of een ander mediterraan kaasje. Neem er lekker wat glazen jus d’orange bij en je hebt je Vitamine C weer binnen, dacht ik. Koffie zonder (een berg) suiker is niet te zuipen. En een (of meer) glaasjes rode wijn is toch goed voor de bloedsomloop?

Roer om
Welnu, (bijna) niks meer van dit alles: de boterhammen heb ik met de helft gereduceerd en als het even kan vervangen door gezonde koolhydraten: aardappel, zilvervliesrijst, couscous, bulgur en andere granen zoals muesli en havermoutpap. Sandwichspread blijkt behoorlijk lekker op brood. En als ik trek heb tussendoor, dan snoep ik ongebrande noten. Noten, maar die zijn toch vet? Ja, maar toch val ik nog steeds af. Noten zijn namelijk gezond en je blijft er niet eindeloos van doorkanen. Ze verzadigen snel. Vruchtensappen en suiker zijn helemaal uitgebannen. Wel eet ik af en toe een stukje fruit. En de wijn? Ja de wijn blijft nog wel een uitdaging.

Mocht je nog plannen hebben, dan wens ik je veel succes. Ik ga door voor de volgende tien kilo, al stel ik de deadline even op volgende zomer.

3 gedachten over “Tien kilo voor de zomer

  1. Het lukt me steeds niet een reactie te plaatsen, nu laatste poging, maar inspirerend verhaal en ik ben nu begonnen met citroensapkuur….aargh, op papier/scherm, lijkt t makkelijker dus respect!!Hopelijk voor mij ook een reset naar echt gezond eten, want die broodjes gezond gaan er bij mij ook altijd zo lekker in en worden steeds ‘ gezonder’
    Ik heb geen weegschaal maar genoeg kleren in de kast voor als ik ooit nog etc
    liefs marjo

  2. Hoi Marjo, het is gelukt met je reactie! Werd het telkens geweigerd ofzo? De citroensapkuur ken ik ook, maar die vind ik nog wat heftiger dan wat ik heb gedaan: Modifast. De citroensapkuur slaat soms wel heel erg op je maag en je krijgt nog minder binnen. Van de andere kant werkt het wel om van je chronische verkoudheid af te komen. Dus Marjo: bewaar je kleren inderdaad. Echt kicken als je die van tien jaar geleden weer aan kunt. Suc6!! > Date: Sat, 29 Jun 2013 13:10:03 +0000 > To: lianezoeter@hotmail.com >

  3. Pingback: Hardlopen: die drempel over | Mijn tuin – Mi kunuku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s