Buurman en buurman

NL – “Goedemorgen poppetje”, zegt de buurman van de hoek met de Lijnbaansgracht terwijl hij langsfietst. Even voel ik mij bijzonder gevleid. Maar wat blijkt: ik ben niet het enige poppetje van de buurman. Hij groet iedereen even vriendelijk. Overal zie en hoor je hem door de Jordaan fietsen. Tringelingeling: “dag poppetje”, tringelingeling: “dag prinsesje”, tringelingeling: “oh dag meneer”, tringelingeling: “he, hoe gaat het”.  Altijd keurig met hoed en lichtkleurige regenjas. En altijd op de fiets.

De mysterieuze buurman
Wie is die man en waar zou hij vandaan komen, vraag ik mij vaak af. Buurman heeft een donkere huidskleur. Onder zijn hoed komt grijs kroeshaar tevoorschijn. Ik schat hem een jaar of zeventig. Of is hij tachtig en ziet hij er goed uit voor zijn leeftijd? Hij gedraagt zich in ieder geval niet als een doorsnee bejaarde met scootmobiel vanachter de geraniums. Op een dag zie ik hem zelfs aan de bar zitten van Bugatti, een  – redelijk foute maar wegens goede Latijns-Amerikaanse muziek en sfeer terecht zeer populaire – kroeg op de wallen vol met Dominicaanse ‘dames’, hun ‘beschermheer’ en hun potentiële klanten.

Jammer, geen foto van buurman. Nu dat ik zit te zweten op mijn businessplan heb ik even geen tijd om naar de Jordaan te fietsen en een kiekje te maken van onze gezelligerd. Maar op een gegeven moment kom ik er achter hoe hij heet: Norberto. Norberto! Wat is dat nu voor naam. Als de man een Latino zou zijn, dan zou het Roberto kunnen zijn. Als de man Caribisch zou zijn, dan zo Norbert goed passen. Maar Norberto? Een eigenaardige combinatie.

Florenzo
CUR – Jarenlang blijf ik Norberto’s poppetje. Verder gaat het gesprek niet. Maar ik mis hem een beetje in de jaren dat ik op Curaçao woon. Totdat ik een nieuwe sugardaddybuurman vind: Florenzo, heet hij. Florenzo is tuinman en iedere ochtend schuifelt Florenzo voorbij op weg naar een tuin en maakt hij een praatje. Hij schuifelt, omdat hij ook niet meer de jongste is. Nederlands spreekt hij niet, maar als ik het vertaal komt het dagelijkse gesprek hier op neer: goedemorgen schatje, hoe gaat het met schatje vandaag, is alles goed met schatje, hoe gaat het met schatje’s familie, het regent, het regent hard, ja wat een regen, rustig aan schatje, dag schatje.

Een goed begin van de dag. Maar soms hebben we ook echte gesprekken, over politiek en maatschappij. Jammer dat ik toen geen blog had, want die had ik gemakkelijk kunnen vullen met de gesprekken met Florenzo. Eenmaal terug in Nederland besluit ik de relatie met Norberto te verdiepen. En wat blijkt: Norberto en Florenzo zijn broers!

Mijn biologische buurmannen
NL – Er is nog een andere buurman in de Jordaan, een bioloog van iets boven de zestig. We praten honderd uit als ik buiten op het bankje zit en hij voorbij fietst op weg naar zijn volkstuin in Sloten. Over de Antillen, over tuinieren. Af en toe geeft hij adviezen bij mijn vergeefse pogingen om in de Jordaan een gezellig tuintje aan te leggen. Als ik naar Amsterdam Nieuw-West verhuis, vindt hij dat jammer: “Weer een bloem die uit de straat verdwijnt”.

Maar in Nieuw-West leer ik een andere bioloog kennen die om de hoek in het Sloterpark sinds 1975 de Heemtuin beheert. De vrijdagen in het zomerseizoen geeft hij super boeiende rondleidingen. Hij vertelt over eetbare planten, over paddestoelen en over al het moois dat er in zijn groene oase te vinden is. En wat blijkt: de buurman uit de Jordaan en die uit de Heemtuin blijken elkaar te kennen vanuit de schoolbanken bij biologie.

Wouter van der Wulp, mijn collega bij de Vrienden van de Sloterplas bracht ze (toevallig?) allebei in beeld in:

Bomen met Wouter deel 2: Schildpadden bij de Sloterplas, en de Zwarte Moerbeiboom, met daarin een rondleiding door en rond de Heemtuin

Bomen met Wouter deel 1, over de mooiste boom van Amsterdam

De buurmannen van Zoon
Ten slotte nog even lachen om twee van de favoriete buurmannen van Zoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s