Stobá en andere verwarmende stoofpotjes

NL – Oktoberherfst. De blaadjes verkleuren al aardig, maar het gutst ook van de regen. De ideale tijd dus om eens urenlang te gaan kokkerellen. Je kent het wel: joggingbroek, lekkere dikke sokken en trui, een kaarsje, een wijntje en Clazz Jazz op de achtergrond.

Toch laat ik dat kokerellen vandaag even over aan Man. Hij is in huis dé expert als het om Boeuf Bourguignon gaat. Na de hele week macaroni uit de oven – op zich ook een heerlijke herfstaanrader – hebben wij inmiddels behoefte aan eten op stand. Bourguignon dus. En al kan ik er ook wel wat van, Man maakt het nog lekkerder geef ik eerlijk toe. Kennelijk vereist Le Bourguignon een apart soort liefde voor het vak. Meer nuance, meer precisie en misschien ook wat meer rust en geduld .

Zelf ben ik namelijk meer van het gooi en smijtwerk. Te lui om een recept te lezen en meer koken op gevoel. Een beetje van dit een beetje van dat, hupsakee. Dat betekent dat gerechten een verhoogd risico hebben om compleet te mislukken. Maar met die attitude kom je een heel eind als je een lekkere Curaçaose stobá wilt maken.

Stobá is het voltooid deelwoord van stoba (met de klemtoon op de eerste lettergreep) en betekent ‘gestoofd’. Heb je het over Karni Stobá, dan is het gerecht meestal op basis van rundvlees. Maar in de tropische stoofschotel is de boeuf soms ver te zoeken. Want belangrijke ingrediënten zijn vlees van de geit en het varken, vaak zelfs varkenstaart. Diverse vleessoorten gecombineerd met pompoen, cactus of groene papaja. Ben je een avontuurlijk eter en heb je wel zin in een nieuwe uitdaging in de keuken? Dan komen hier een aantal links met de betere recepten:

De Curacao Toerist Board (CTB) heeft een aantal van de meest bekende gerechten van het eiland op een heldere manier beschreven. Niet te ingewikkeld, maar gewoon de basis. Enkele stobá’s zijn het rundvleesstoofpotje, geitenvleesstoofpotje, papajastoofpotje en gestoofde bakbanaan (met meer vlees dan papaja of banaan), maar ook andere klassiekers.

Fabita geeft een geheel eigen touch aan de Karni Stobá, met tips van haar moeder zoals het toevoegen van gedroogde pruimen bij het vlees. Herkenbaar van mijn eigen moeder en heel lekker!

Ben je meer van de kip? Dan heeft Antilliaanseten.nl nog een heerlijk recept. Omdat ik zelf nogal van pikant hou, zou ik een Madame Jeanette in zijn geheel mee laten sudderen. Niet kapot laten sudderen als je het binnen de perken wilt houden.

Eet smakelijk en vooral: slaap lekker!

Advertentie

3 gedachten over “Stobá en andere verwarmende stoofpotjes

  1. Weer heel leuk en gezellig Liane. Hunker naar wat koud weer; het is hier vreselijk heet. de oktobermaand en orkanen in de buurt, dus géén zuchtje wind !!
    Trouwens, heb eventueel wat makkelijke recepten voor je . Groetjes en fijn week-end.

  2. Ik ben reuze benieuwd Louise. Wat voor lekkers en gemakkelijks had je in gedachte? Met dit herfstige weer verlang ik wel wat meer naar Europees eten: ik heb net op de markt een donker Deens brood gekocht en Franse worsten….Sterkte met de orkanen daar.

  3. Top, laat de recepten tot mij komen, vooral met pepertje.
    Over ’n paar jaar gaat ik pensionado op Curacao, dus met je goedkeuring lees ik het heen en weer mee.

    (ligt het aan mij, of staat jouw geboorteadvertentie open en bloot bij de koninklijke bieb ?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s