NL – Bladdert de verf aan alle kanten er af? Durf je met je schroevendraaier niet in de hoeken van je kozijnen te prikken, omdat je vreest dat hij er in zal verdwijnen? En bungelen er diverse overblijfselen van bijna antieke rolluiken aan je gevel en weet je niet wat er achter vandaan komt als je die zou verwijderen? Eind september, het kan nog net. De temperatuur komt nog niet beneden de vijftien graden en tussen de buien door schijnt de zon. Het houtwerk buiten aanpakken, zeven tips.
Doe onderzoek
Weet je nog wat er de vorige keer is opgesmeerd? Welk merk? Welke kleur? Soms moet je even wat onderzoek plegen, voordat je in het wilde weg verf gaat aanschaffen. Om te beginnen praat je met buren die dezelfde soort gevel hebben. Wat hebben zij gebruikt? Bekijk de productinformatie op internet en bel desnoods de fabrieken zelf. Speel je het liever via je bouwmarkt? Doe dit dan op een doordeweekse ochtend na koffietijd. Dat is het moment om dé experts te treffen en dus niet op zaterdagmiddag. En dan is er natuurlijk de verfspeciaalzaak. Maar daar ben ik tot nu toe nog niet heel enthousiast over.
Verzamel je materiaal
Ga voor de aanschaf van je verf niet alleen naar de bouwmarkt of de verfspecialist. Via internet ben je soms wel de helft goedkoper uit. Vaak moet je dan wel wat grotere hoeveelheden afnemen en even wachten totdat je verf er is. Zelf ben ik erg tevreden over – en dat zeg ik echt niet om reclame voor ze te maken, want dit is (nog) geen winstgevend blog – Sikkens voordelig. De volgende dag is je verf in huis.
Investeer in kwaliteit
Die kwasten van Dirk van den Broek van zes voor twee euro zien er misschien prachtig uit, maar die moet je toch maar in het schap laten liggen. Tenzij je natuurlijk een grof streperig effect in je schilderwerk wilt. Een enkele kwast voor tien euro komt meer in de richting. Soms hoef je dan niet eens na te rollen met een viltroller om het helemaal strak te krijgen. Ook in je verf moet je niet voor het goedkoopste gaan. Voor de houten panelen heb ik dus Sikkens gebruikt: een laag was voldoende en volgens de fabrikant kan ik hier zeven jaar mee toe. Voor de kozijnen Cetabever Meesterwerk en dat leverde inderdaad Meesterwerk op. Zonder grondverf!
Huur een steiger
En wees aardig voor je buren. Een steiger opbouwen kun je namelijk niet in je eentje. Zeker niet als je 1.68 meter bent. Behalve met mijn buren heb ik erg prettig samengewerkt met Huurmaat.
Schuren, schuren en nog eens schuren
Of afbranden, ook goed. Maar je ondergrond kan niet glad genoeg zijn. Denk je: wow, nu heb ik toch lang geschuurd. En breng je vervolgens je lak aan. Dan kom je soms tot de conclusie dat je weer van voren af aan kunt beginnen, omdat je lakwerk net een of ander gebergte lijkt. Bij tamelijk intact schilderwerk gebruik je een schuurlapje van Scotch-Brite. Bij meer oneffenheid de vlakschuurmachine. En bij zeer ongelijkmatige delen een excentrische schuurmachine.
Nee, geen plamuur!
Gaten en scheuren, je ontkomt er niet aan. Maar vul ze met houtrotvuller. Plamuur trekt namelijk vocht aan. Je lak zal al snel loslaten.
Je regenpak
Laat je niet afschrikken door wat buien, maar profiteer er van door je te storten op je schuurwerk. En na regen komt altijd weer de zon. Dan kun je als kroon op je werk de verf aanbrengen. En daarna lekker in het zonnetje met een welverdiend biertje.