Mijn kunuku, fase 1

CUR – Als je op Curaçao op banda riba (de oostkant) of banda bou (de westkant) woont, dan woon je meestal in de knoek: de kunuku in het Papiaments. Met de knoek/kunuku bedoelen ze dan het platteland. Als je een kunuku hebt, dan heb je het over een stuk omheind land waar vaak wat geiten op lopen en hier een daar een boompje staat. Een moestuin kan een onderdeel van de kunuku zijn. Staat deze er keurig bij, dan heb je het over een hòfi. Maar bij de ruigere varianten blijft het gewoon kunuku heten.

Kunuku Largu
Kunuku Largu is de naam van de knoek van mijn neef. Het ligt langs de weg naar Fuik in banda riba, nog voordat je bij Santa Barbara uitkomt. Kunuku Largu omvatte voorheen zelfs Jan Sofat – de woonwijk van de allerrijksten op het eiland –  maar moest door noodzaak krimpen. Nog steeds is het aanzienlijk in omvang. Ik schat drie á vier hectare, maar dat moet ik even navragen. Een gedeelte van het landgoed loopt op in een berg. Als je daar bovenop klimt, zie je Jan Sofat liggen en het Spaanse Water. Mijn neef verbouwt er van alles, maar het terrein is zo groot, dat het voor hem onmogelijk is om alle grond te beheersen. Landbouw is namelijk niet zijn enige activiteit. Dus mag ik ook een stukje bebouwen.

Vanaf de grond
Eerst maak ik de grond helemaal kaal met een chapi en een hark. (Lees meer over het gebruik van de chapi in Mijn tropische liefde.) Het is een enorm gevecht tegen de wildernis en een behoorlijke workout. Vooral restanten van de pompoenplant en diverse soorten onkruid zoals basora pretu hebben zich gemeen vast geslingerd. En de bodem is keihard. Maar na een paar dagen heb ik de bodem helemaal kaal en omgespit. De papaja’s en guave ’s die ik een paar weken terug heb gezaaid, graaf ik nu diep in. Rondom de planten maak ik een goot met een opstaande rand van stenen. Op die manier kan er meer water bij de plant blijven hangen. Met de constante hitte op het eiland is dat wel nodig.

Irrigatie
Maar ik ben er nog niet. Om de planten om de dag van water te voorzien, graaf ik geulen van plant naar plant. Op Kunuku Largu staan grote watermolens. Die pompen grondwater op in grote, cementen bakken. En vanuit de bakken lopen lange rubberen buizen. Die buizen verplaats ik naar de geulen. En zo kan ik het irrigatiesysteem vol met water laten lopen. Langzaam aan zie ik mijn kindjes groot worden.

Een gedachte over “Mijn kunuku, fase 1

  1. Pingback: Sopropo met rundvlees | Mijn tuin – Mi kunuku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s