Een werkdag bij de krant

CUR – “Moru, bon dia”, klink het over en weer om half acht ‘s ochtends op de redactie. Daarna valt het meteen weer stil. Iedereen zit in een krant gedoken. Ten minste de Amigoe van de vorige dag, het Antilliaans Dagblad, de Èxtra en de Ultimo Noticia komen voorbij. Maar als het lukt ook een paar andere kranten zoals de Bala, La Prensa of de Vigilante. En dat allemaal binnen een half uur. Daarna begint de redactievergadering.

Wat speelt er? Ieder redactielid vertelt over zijn of haar projecten. En we denken na over nieuwe onderwerpen. De taken worden verdeeld. En dan na weer een half uur is het rock-‘n-rolltijd: knallen maar. Voor het middaguur moeten alle artikelen bij de eindredacteur liggen. Die zet de puntjes op de i en speelt de teksten vervolgens door naar de afdeling vormgeving. Daarna gaat de krant ter perse. In het gebouw zelf, want de Amigoe – de oudste krant van het eiland (1883) – heeft een eigen drukpers.

Persberichten
Beginners zoals ik mogen de persberichten doen. Dat houdt in, dat ik iedere ochtend van de hoofdredacteur een stapeltje A4-tjes op mijn bureau krijg. Van die persberichten maak ik nieuwsberichten. Eventueel pleeg ik er wat belletjes achteraan om een wat sappiger verhaal te maken. Al snel knal ik er zeven persberichten op een ochtend doorheen. De uitdaging begint te verdwijnen. Vooral als het weer over de dienst voor veilig verkeer (de SKS) gaat, die weer veel boetes heeft uitgedeeld in het verkeer: drie voor het tegen de richting inrijden, vier voor een verlopen keuringskaart, drie voor niet betaalde belasting, twee wegens rijden zonder rijbewijs, vier wegens onverzekerd zijn, een wegens een kapotte handrem en zes wegens rijden met te donkere ruiten.

Grotere klussen
Maar na enkele weken krijg ik meer interessante klussen. Onderwerpen waar je in kunt duiken omdat ze een langere periode actueel zijn. Over een onderwijsinstituut dat waarschijnlijk moet sluiten. Over ontevreden bakkers. Over een grote, internationale missverkiezing die op het eiland plaats vindt. Nu wordt het spannend. Ik ga van hot naar her voor interviews, persconferenties en rechtszaken. Ook de avonden ben ik vaak op pad. En om half acht de volgende ochtend begint alles weer van voren af aan.

3 gedachten over “Een werkdag bij de krant

  1. Pingback: Happy hour moet blijven | Mijn tuin – Mi kunuku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s