Moestuin update juni 2012

NL – Het was op een dag ergens in maart dat ik dacht: vandaag begin ik een moestuin (lees: Komt het nog wel goed met die moestuin). Wat is er ondertussen gebeurd?

Ik begon met de doperwten. Het was nu of nooit, want op de verpakking stond: zaaien in februari/maart. De overheerlijke smaak van de doperwten van vorig jaar wilde ik niet missen. Al was de oogst maar een handjevol.

Doperwten dus
Mijn actie heeft niet mogen baten. Er klimmen wel wat kronkelige slierten omhoog met blaadjes, bloemetjes en zelfs een enkele peul, maar de meeste zijn nog niet hoger dan 20 cm. De zaden heb ik overigens al een paar jaar. Misschien zijn ze gewoon te oud geworden. Met deze gedachte heb ik vervolgens ál mijn zaden maar in de grond gestopt. Alles wat ik nog in huis had. Tijm, rozemarijn, dille, lavendel (kun je ook consumeren), koriander, bieslook, witlof, diverse soorten sla…ben ik iets vergeten?

Dille, peterselie, oregano en sla
Van al die zaden zijn alleen de dille, de rucola en in beperkte mate de koriander opgekomen. De peterselie en oregano zijn nog overgebleven van vorig jaar en die doen het fantastisch. En met de rozemarijn heb ik gesjoemeld: die heb ik in de winkel als plant gekocht. Ook doet de rucola het best goed en die is uit je dak lekker. Bijna pikant. Verder heb ik een Portugese koolsoort gezaaid die Nero di Toscane heet. Geen idee waar het naar smaakt en wat je ermee doet, maar het komt op.

Achter glas
Over de tomaten heb ik al verteld. Die heb ik achter glas gezaaid en nu afgedekt tegen de regen (lees: Tomatenplanten krijgen de zak). Als het goed is gaan ze over een à twee maanden vrucht dragen. Ook de Spaanse peperplant ziet er veelbelovend uit. Dat achter glas zaaien lijkt het beter te doen dan direct zaden in de grond stoppen.

Knoeperds
Ik ben reuze benieuwd naar de pompoenen en courgettes. Je ziet nog helemaal niets, maar als het goed is worden het beiden idioot grote planten die wild door je hele tuin slingeren en dan joekels van vruchten gaan dragen. Prachtig lijkt mij dat. Bovendien krijgt de courgetteplant ook nog eens eetbare bloemen.

Goudsbloem
Goudsbloem draagt de Latijnse naam Calendula Officinalis. Behalve dat het een ontzettend leuke bloem is om te zien, heeft hij ook een functie. De bloemen pluk ik zodra ze uitgebloeid raken en laat ik drogen in de zon. Niet te dicht op elkaar, want dan gaan ze schimmelen. Daarna maak ik er thee van voor Zoon die last heeft van eczeem. Goudsbloemen houden ook de slakken een beetje weg.

Vruchten
Van de honger zullen wij nog niet omkomen. De bessenstruiken zitten momenteel vol en de druivenplanten groeien goed. Ik verwacht dat ze wel vrucht gaan dragen.

Kabouter
Kabouter blijf ik maar lijmen. Kabouters schijnen helemaal hip te zijn (ben ik alwéér een trendsetter). Zo ook bij mijn zoon. Kabouter wordt steeds fragmentarischer.

Sollicitatiegesprekken
Ik heb heel veel gezaaid en ook best wel eens gesprekken. Nu nog leren hoe je die moet voeren. Er is altijd wel íets dat ik verkeerd zeg of doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s