Recept van de maand: pastechis

Als ik tijd zou hebben, zou ik vaker, lekker koken. Als kinderloze vrijgezel deed ik dat bijna iedere zaterdag. Dan ging ik in alle vroegte naar drie verschillende winkels en naar de markt voor de beste ingrediënten en stond ik de hele verdere zaterdag in de keuken. Daarna ging een hele stoot kant-en-klaarmaaltijden de diepvries in.

Soms ging ik op zondag nog verder. Zeker als ik er een Antilliaans kookboek op nasloeg. Want de keuken van de voormalige Nederlandse Antillen is super bewerkelijk. Niet voor niets dat dit eten weinig vertegenwoordigd is op festivals. Het zijn altijd de Suri’s die er staan, maar de Anti’s? Hooguit een kraam. Met natuurlijk een ontiegelijk lange rij.

Neem nu bijvoorbeeld Het Pasteitje of pastechi, zoals ze daar zeggen. O-ver-heerlijk. Eigenlijk de lekkerste pasteitjes ter wereld wat mij betreft. Maar wat een klus. Eerst maak je het deeg. Dat zet je even in de koelkast. Daarna maak je de vulling (van gehakt, kip, tonijn, kabeljauw of kaas). Dan rol je het deeg uit en snijd je er pannenkoekjes uit. En die ga je dan vullen, dichtvouwen en frituren. Nu snap je misschien, dat je er maar beter meteen heel veel kunt maken. En idealiter met een paar gezellige mensen en een drankje en muziekje erbij. Een pastechi-feestje dus.

Heb je er al zin in? Hier komt het recept:

Het deeg
500 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels suiker
1 eetlepel zout
3 eetlepels boter
1 ½ glas ijskoud water

Zeef het meel en meng het met de suiker en het zout. Kneed de boter in kleine stukjes door dit mengsel heen. Voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een bal en zet dit afgedekt met een vochtige doek in de koelkast.

Gehaktvulling
Braad de volgende ingrediënten in een grote koekenpan met wat boter (ik heb de ingrediënten op chronologische volgorde voor je gezet) :
1 ui, fijngehakt
1 paprika, fijngehakt
1/4 Mme Janet, fijngehakt
Lekker wat knoflook, geperst
500 gram gehakt
½ kopje rozijnen
½ kopje olijven, in stukjes
Smaakmakers: scheutje azijn, 1 bouillonblokje, 1 eetlepel piccalilly, komijn, zout,
Eventueel extra Mme Janet als je het echt Hot Hot Hot wilt
Je kunt er ook nog fijngesneden gedroogde pruimen in doen en kappertjes en dan bijvoorbeeld de olijven weglaten als je het te druk vindt worden.

De finishing touch
Rol het deeg uit, snij hier (bijvoorbeeld met een bloempot) rondjes van ongeveer 15 centimeter doorsnee uit. Vul deze met 1 a 2 eetlepels (gehakt)vulling. Laat de randen vrij en maak ze vochtig. Vouw de pasteitjes tot halve maantjes. Vouw de rand om, zodat de pasteitjes goed dicht zijn. Frituur de pasteitjes tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en doe ze voor uitserveren in de oven tot ze lekker warm zijn en een mooi kleurtje hebben (ca. 5 a 10 minuten). Koud gaan ze ook goed naar binnen.

Helemaal niet goed voor de lijn, maar Zo Lekker. Bon appetit.

Advertentie

7 gedachten over “Recept van de maand: pastechis

  1. Kijk, daar hebben we de eerste die het feesten nog niet verleerd is. Wie volgt?

  2. de beste olie om mee te bakken is slaolie,perfekte beet met een krokante korst.Alleen je keuken zal wel wat stinke. n Succes,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s