Onder de boom

Op Curaçao is het altijd warm. In de herfst kan het flink regenen, in de winter daalt de temperatuur tot zo’n 28 graden, in het voorjaar waait het wat meer, maar het is altijd warm. Behalve in de zomer. Dan is het niet warm, dan is het Heet. En vooruit, op kantoor. Daar vriest het.

Nederlanders vinden die warmte vaak heerlijk. Lekker bakken in de zon aan het zwembad of aan zee. De meeste Curaçaoënaars niet. Die vluchten, meestal onder de boom met een kratje bier. Wat heb je gedaan gisteren? Lekker onder de boom hombu. De hele dag onder de boom. Gewoon wat kletsen, lachen en soms een potje domino.

Onder- de-boomgevoel
Ik neem aan dat je het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion hebt gelezen. Behalve dat het al Lang geleden is uitgebracht (ik heb er een werkstuk op de lagere school aan gewijd) en een van de meest bekende boeken van Curaçaose bodem, was het in 2006 het uitverkoren boek van Nederland Leest. Dubbelspel geeft haarfijn dat onder-de-boomgevoel weer. Zeker met dit warme weer in Nederland een goed moment om het te lezen.

Nu groeit er een boom op  de (voormalige) Antillen die zich uitstekend leent om onder te zitten: de dividiviboom. De takken van de dividivi zijn helemaal naar het zuidwesten gegroeid, dankzij de passaat die constant vanuit het noordoosten waait. Zo ontstaat er een natuurlijke parasol. Natuurlijk zijn er meer bomen waaronder je kunt schuilen. Alleen eentje moet je mijden: de manzanilla. Als je daar met regen onder zit, kun je ernstige brandwonden oplopen. In het online magazine Carribean Footprints staat een boeiend stukje over het belang van bomen in de geschiedenis van Curaçao.

Attentieboom
In Nederland heb ik mijn eigen boom. Een meer dan vijftig jaar oude wilg, net buiten de tuin. Toen ik zwanger was en vaak op apegapen op bed lag, keek ik altijd naar de boom. Dat was niet saai. In deze imposante reus huizen halsbandparkieten, koolmezen, eksters, roodborstjes en een specht. Hij is zo groot, dat ik hem niet in zijn geheel op de foto krijg. Onlangs is hij door het stadsdeel aangemerkt als ‘attentieboom’. Hoe komen ze er op: attentieboom. Hoe dan ook, als hij nog meer gaat overhellen richting sloot, dan moet hij weg. Wie redt mijn boom!

Advertentie

2 gedachten over “Onder de boom

  1. Pingback: Mooi-weer-blogger | Mijn tuin – Mi kunuku

  2. Pingback: Einde van mijn Salvix Alba | Mijn tuin – Mi kunuku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s