Tweedehands auto kopen: vijf tips van een ervaringsdeskundige

In een eerder bericht heb je mijn Suzi kunnen bewonderen: mijn rode Suzuki Swift uit 1993. SUZUKI is een afkorting voor Sjees U Zelf Uw Kist In. Soms kan ik daar wel in meegaan. Suzi trok namelijk altijd lekker op. Remmen ging af en toe wat minder. Zeker na een regenbuitje. De meeste Curaçaose wegen – of ja, ik ken eigenlijk geen wegen op Curaçao die dat niet hebben – die veranderen dan in een ijsbaan. Soms is dat leuk. Bijvoorbeeld op 1 januari overdag. Dan is er echt nie-mand op de weg te bekennen. Een ideaal moment voor joyriden dus.

Maar verder geen slecht woord over mijn Suzi. Ik denk nog vaak met weemoed aan haar terug. Zoals ik wel vaker weemoedig ben. Neem nu onze Clio. Die staat te koop. De verkoop wil nog niet erg vlotten en dat vind ik stiekem niet heel erg. Net als de verkoop van mijn Klippanbank trouwens. Dat tweepersoonsding van Ikea waar ik gedurende twaalf jaar met menig vriendin een goed gesprek op heb gevoerd. Waar menig glas wijn en kop koffie overheen is gegaan en later appelstroopvingers. En waarop zoon veel trampolineplezier heeft beleefd.

De Clio is overigens een heel aantrekkelijke deal voor een interessant prijsje (900 eu). Over pittig en zuinig gesproken: hij (waarom zijn auto’s eigenlijk ‘hij’ of kun je ook ‘zij’zeggen?) hij overtreft Suzi. Banden, remmen voor en uitlaat zijn onlangs vernieuwd. Apk is pas weer volgend jaar. Er staat slechts 120.000 op de teller. En ja, hij heeft een deukje hier en daar en hij is uit de vorige eeuw: 1997, maar je tuft er vast nog een heel eind op rond. Bel mijn man maar (06 53404027).

De tips

Komen wij nu dan eindelijk aan bij de tips. Door schade en schande heb ik het volgende geleerd. Als je een tweedehands auto gaat bekijken:

  1. Verschijn dan iets eerder dan afgesproken en voorkom daarmee, dat de verkoper de auto al lekker warm heeft gedraaid. Een auto moet namelijk meteen starten.
  2. Laat die verkoper vervolgens maar flink lullen. Stel veel vragen, ook als je het antwoord al weet. Lach ondertussen veel. Waarom? Behalve dat je veel info krijgt, kun je de verkoper flink observeren. Is hij of zij eerlijk? Als je niet zo goed bent in lichaamstaal lezen, dan zijn daar goede boeken over te vinden. Bijvoorbeeld Lichaamstaal voor dummies van E. Kuhnke. Ook handig bij solliciteren en situaties op het werk trouwens.
  3. Kijk naar de banden. Zijn ze versleten? Zijn ze netjes? Het zegt veel over het rijgedrag van je voorganger.
  4. Natuurlijk ga je proefrijden en alle knopjes, deuren en hendeltjes testen. Ook even flink gassen en dan plotseling op de rem staan. Het stuur loslaten op een effen stuk en kijken of het niet vanzelf heen en weer trilt of afbuigt. Van die dingen.
  5. Je hebt er geen verstand van, maar kijk toch maar even onder de motorkap. En laat de verkoper maar praten. Ziet het er allemaal heel schoon uit? Dan zou ik ook even op de knietjes gaan en onder de motor kijken. Toen ik Suzi verkocht, had ik mijn motorblok ook prachtig schoon gemaakt. Reden: Suzi lekte olie. Dat doen oude auto’s wel vaker.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips zoals deze van Primatips. Heb jij er nog meer?

Advertentie

Een gedachte over “Tweedehands auto kopen: vijf tips van een ervaringsdeskundige

  1. Wat een lief autootje. Japanse auto’s doen het altijd goed. Ik heb ook lang in een Mazda MX5 gereden. Nu ben ik op zoek naar Engelse oldtimers. Lijkt me zo gaaf, met een oude cabrio een beetje door ons landje crossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s